Arboç

6 de juny 2025

  • Nom comú: Arboç
  • Nom científic: Arbutus unedo, L.
  • Honoris Causa: Enrique Dacosta Vadillo (27/06/2013), Fred Wudl (26/01/2023)

ORIGEN: Regió mediterrània.

CARACTERÍSTIQUES:

Petit arbre perenne amb tronc rogenc i graciosos fruits esfèrics.

CURIOSITATS:

Malgrat ser una espècie autòctona a Espanya, a Canàries està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores.
Entre els romans era un arbre sagrat.
L’arboç, juntament amb l’ossa recolzada damunt d’ell amb les seues potes davanteres, figura a l’escut de Madrid.

USOS:

ORNAMENTAL: A causa del colorit de les seues baies grogues, taronges i roges.
ALIMENTARI: Els seus fruits s’utilitzen per a fer melmelades, confitures, conserves i per a obtindre begudes alcohòliques per fermentació, com el licor de madroño alacantí.
MEDICINAL: La seua escorça s’ha utilitzat en medicina natural com a diürètic, astringent i antisèptic urinari i renal.