Figuera

10 de juny 2025

  • Nom comú: Figuera
  • Nom científic: Ficus carica, L.
  • Honoris Causa:
  • Lucía Izqdo- Nuera de Miguel Hernández. (19/10/1998) (ejemplar obtenido de la higuera de Miguel Hernández),  Tino Villanueva. (28/06/2018)

ORIGEN: Prové d’Àsia. Alguns textos indiquen que podria ser una de les primeres plantes cultivades per l’home.

CARACTERÍSTIQUES:

La seua fulla és caduca.
En funció de la varietat, poden tindre una o dues produccions de fruit per any. Quan és així, el primer fruit de la temporada i de major grandària s’anomena breva i la segona fructificació (a finals d’agost) s’anomena figa.

CURIOSITATS:

La pol·linització natural es produeix gràcies a l’acció d’unes petites vespes.
Cal tindre cura amb la seua saba perquè pot produir reaccions al·lèrgiques a la pell.

USOS:

FULLA: Gran conservadora; es poden acomodar en elles fruites i verdures o fins i tot embolicar formatges.
ALIMENTARI: A més de consumir els seus exquisits fruits frescos, també es poden menjar com a fruita seca.
MEDICINAL: Els seus fruits (frescos o secs), ingerits a una dosi normal, redueixen el restrenyiment. Existeixen molts remeis casolans per a afeccions de la pell, per al colesterol, com a antiinflamatori, etcètera.